Tväråträsk

- Bjurbäcksbyn

facebook
W3.CSS
Startsida Evenemang Galleri Hembygdsföreningen Historier Jakt

Första älgjaktveckan 2016

Eriks Jaktlag
Måndag: Nattfrosten möttes av en strålande solig dag med en temperatur på 12 plusgrader. 14 förväntansfulla jägare möttes upp klockan 6, och den som var mest laddad var såklart Simon Selin Nilsson som debuterade på riktigt. Ivrigt påhejad av lillebror Albin.
Första såten, Granåsen.
David, Jocke och Blom gick med sina hundar. Inget färskt och älgarna lyste med sin frånvaro. Vid återsamling visade det sig att Simon och Albin slagit nytt rekord i flarksim på väg ut till sneladupasset.
Andra såten, Morka.
David och Jocke gick med sina hundar. Lugn rådde de första två timmarna innan David rapporterade att gammelhunn förmodligen drog efter älg. Tätt därpå hastade en storko ut ur såten där debutanten Simon artigt lyfte på hatten. Vi jägare är sannerligen riktiga djurvänner. Nya tag imorgon!
- Roberth Moström.
Tisdag: Magisk morgon, åter nattfrost och strålande sol under förmiddagen. Efter lunch drog molnen in. 13 grader Celsius.
Första såten, Tornområdet/Granträskbacken.
Blom och Kennet gick med hundar. Nalle tog ganska omgående upp två fjolingar som delade på sig. Kvigan gick upp mot gubblia där Simon postade. Även idag visade han sin väluppfostrade sida och lyfte på hatten. Eller månde det vara en klassisk släng av älgfrossa sa Bill?! Nalle drev den andra fjolingen mot granträskbäcken för att sedan jaga den lilla oxen ut i sjön. Kennet hade hårkorset på älgen men valde att avstå skott. Man kan aldrig ångra ett icke avlossat skott sa Bull!
Andra såten, Granträskbyn.
Jocke och Robban gick med hundar. Efter en timmes jakt försökte en liten kviga tassa ut vid Sverker Holmgren favoritmyr där Kennet fick inviga nybössan som ljuder som en luftbössa. Han hade till råga på allt bytt pass med sin bror Dennis. Det kostar ett flak öl, det är sedan gammalt! Mindre kul för undertecknad är att Messi blev ombesörjd av veterinären i Lycksele och nu har en tratt på skallen. Nya tag imorgon!
- Roberth Moström.
Onsdag: Starka vindar och 15 grader.
Första såten, Tågbränte.
David och Jocke hundkarlar. Denna klassiska mark bär många historier om lyckade och dråpliga älghistorier, så det var hoppfulla jägare som vandrade ut. Men inga färska spår och älgarna lyste med sin frånvaro. Ända tills Jockes hund tog saken i egna händer och reste en älg i nölbrånan. Älgen drog iväg utet men vände och gick in i såten. Gäckade alla passkyttar och smet ut i hästkläpplandet.
Andra såten, Rävaberget/Ratjärn.
Hundkarlar Kennet, Jocke, Blom. Piskande vind och inga älgar. Men Nalle ville annat och ståndade älg i Ratjännrutan. Kennet, förmodligen dåligt samvete efter gårdagen, erbjöd Dennis att smyga på ståndet. Dennis erbjöd i sin tur att Simon fick ta det. Efter en lång ansmygning så kom Simon in på 10 meter och lyckades lägga ner sin första älg tillika en ko. Tredje gången gillt och våra juniorer levererar i år. Nya tag imorgon!
- Roberth Moström.
Torsdag: Helklart väder med lugna vindar. 15 grader Celsius.
Första såten, Tornområdet /Svartskogen.
Hundkarlar Jocke, David, Blom. Efter en timmes jakt bryts tystnaden när Kennet väser fram i radion att en älg är på väg över mellan honom och Martin. För långt håll för att skjuta fortsatte Kennet viska. Tre snabba skott senare låg en ståtlig ko med framkroppen ner i en flark så bara rumpan syntes. Ett mästerligt skytte på drygt 200 meter och junisarna går från klarhet till klarhet. Davids unghund ståndade älg men precis över rån mot Gunnarn. Senare tassade två oxar förbi Martin som inte kom till skott. Även Sven blev blev lurad av ko och kalv som lyckades klara sig innerst i bombmyra.
Andra såten, Lia.
Hundkarlar, Kennet och Jocke. Ingen älg hemma tyvärr. Nya tag imorgon!
- Roberth Moström.
Fredag: Mulet med måttlig vind. 10 grader celsius.
Första såten, Granåsen.
Hundkarlar David, Blom och Kennet. Junioren och tillika älgmagneten Simon vandrade åter ut till sneladun. Där fick han titta och filma en fin ko på nära håll. Även en oxe hastade förbi och lyckades precis klara livhanken. David gammelhunn tog upp jakten som dessvärre slutade i Lycksaberg. Även vår superdansk Martin skymtade en älgko.
Andra och veckans sista såt, Morka.
Hundkarlar Kennet och Jocke. Detta skulle visa sig bli en snabb och händelserik jakt. Jockes hund river tämligen igång omedelbart och sätter fart på en kviga, eller var det en pinnoxe? Drevet rusar förbi en fascinerad Noah som satt med pappa under tornet vid sjön. Älgen springer ut på myren där Robin ser hur älgen skenar iväg mot Warren för att sedan gå upp i rök. Strax därefter ser Noah hur ko och kalv är på väg in i såten. Noahs far smyger upp bössan men älgarna har vänt ändalykten till. Kon och kalven lufsar upp mot vägen innan de går ut på myren så Robin kan göra vågen med sina kryckor. Nalle kommer i spåren och ekipaget rör sig över till andra flanken och hälsar på ingen mindre än Simon Selin som livekommenterar över radion samtidigt som han skjuter kalven. Efter veckans jakt har en kviga, två kor och en kalv fällts. Kennet Fjällström sköt två och Simon Selin Nilsson sköt sina första två älgar och hade själv kunnat fylla licensen. The new generation har verkligen visat upp rätta takterna, eller är det så enkelt att jaktledarn Micke Gradin varit extra generös med generalpassen.
- Roberth Moström.Gunders Jaktlag
Måndag: Kviga skjuten av Thomas (Småland).
Tisdag: Inte skjutit något.
Onsdag: Inte skjutit något.
Torsdag: Inte skjutit något.
Fredag: Inte skjutit något.Bjurlidens Jaktlag
Måndag: Mikael Nilsson (Tväråträsk) hade med sig Dirk Hoffman (Tväråträsk/Berlin) på Dirks första älgjakt och Mikael fick dagen till ära skjuta en tjur.
Sven Karlsson sköt en ko.
Tisdag: Inte skjutit något.
Onsdag: Emma Blomqvist och Kalle Karlsson sköt varsin kalv under förmiddagen.
Torsdag: Ingen jakt.
Fredag: Efter en jaktledig dag, så kändes det skönt att komma ut på pass igen. En skön morgon med lite låga moln. Bjurlidens Jaktlag var redo för jakt och sedan blev det styckning.
- Mikael Nilsson


Tillbaka
kennet

Kennet

simon

Simon

kennet

Kennet

simon

Simon

mikael

Mikael

sven

Sven

emma

Emma

kalle

Kalle