Tväråträsk

- Bjurbäcksbyn

facebook
W3.CSS
Startsida Evenemang Galleri Hembygdsföreningen Historier Jakt

Första älgjaktveckan 2017

I år ser jakten lite annars ut då Eriks- och Gunders jaktlag tagit beslutet att vänta en vecka med jakten och inte börja jaga förrän lördag. Detta för att få ut fler dagar av jakt för de tillresande men också för att skona hundarna från värmen som tidigare år ställt till det en del. Bjurlidens jaktlag jagar som vanligt.

Bjurlidens Jaktlag
Måndag: Kalle sköt en ko och Ingegerd en liten tjur. Strålande fint väder, -2 på morgonen. Passarna fick höra gångstånd av Tony Karlssons hund i flera timmar. Strålande sol på eftermiddagen, en bra dag.
Tisdag: Emil Karlsson sköt en ko på ståndskall efter deras (Tonys) hund.
Onsdag: Det hade bestämts sedan innan att det endast skulle jagas på morgonen. Tonys hund hade kontakt med en ko som sprang in i renhagen vid Hellbereträsket. Mikael Nilsson såg på eländet, kvigan var liten och fick chockad springa vidare. Kalle sköt en fin tjur med 8 taggar och sedan bröts det för dagen. Nu väntar ärtsoppa med tillbehör ikväll hos våra kapelljägare. - Mikael Nilsson
Torsdag: Ingen jakt, styckning.
Fredag: Älgjakten tog nya tag i dag fredag. Vi hade bara ett vuxet djur kvar att skjuta + kalvar. Det blev många älgobsar, vi ville försöka få i en stor älg o kalvar. Evelinas hund gick förbi Martin med en kviga som gick ur såten, Tony såg en ko med 2 kalvar som han prövade på men en tall stod där i vägen så det blev inget. I ögonvrån såg han en stor tjur smita undan med hunden efter. Hunden Jax höll på med älgen som sprang som Bjuråskatta efter vägen flera kilometer med hunden efter, det var gångstånd o ståndskall långa stunder. Tillslut kom både Mikael och Tony så nära att båda var på rätt ställe. Mikael såg en riktigt stor tjur men Tony var 60 m bortanför så han fick den rakt på sig på 40 m. En fin tjur på 294kg damp i backen med stora stånghorn. Nu är det bara kalv kvar, en lyckad jaktvecka går mot sitt slut. - Mikael Nilsson
Lördag: Inte skjutit något.Eriks Jaktlag
Lördag: För första gången har Träskjägarkåren skjutit premiären en vecka framåt. I hopp om skonsammare temperatur för hundar och kötthantering. Alla tillfreds med detta experiment förutom Kennet Fjällström som tvingas lämna sololjan hemma. Som ett kvitto på det inleddes veckan med ihärdigt regn.
Första såten, Storområdet.
Storområdet ringades in. Erik, Jocke och Blom gick med hund. Teddy fick snabbt upp ko med kalv men ekipaget lyckades smita ut. Efter ett par timmars lugn ekade fyra höga pang pang pang pang med dansk klang. I paraboltornet postade Martin som hade skjutit på en oxe som gick vidare. Pang pang igen efter några minuter och den glade dansken fick skjuta sin första älg. Det visade sig vara samma oxe han bommade på som vände tillbaks för att bita i myrdyngan. Jockes hund hade fint ståndjobb efter det. Det gick loss och gick mot Sven och Noah som postade vid plankan. Hundra meter innan pass kastade älgen om för att springa förbi Warren på Getingmyra med hunden i hasorna. Rolig start på jakten! Efter denna såt blev det kojstund för att ladda batterierna inför kvällens Älgfest.
- Roberth Moström.
Söndag: Väder: Regn och +11.
Första såten, Franssons.
Erik, Blom och Rob luftade hundar. Det ihållande regnet gjorde det svårt för både hundar och jägare. Teddy lyckades hitta åt en ko som Erik var nära att få korn på vid upptaget. Kon lyckades skickligt navigera sig ut mellan Mats och Krister med en frustande hund efter sig. För övrigt var det tämligen lugnt och det mest minnesvärda var Rolands kommentar på radion när hundkarlarna klagade på vätan: "Tänk på hur de har det i Florida" (orkanen Irma).️
Andra såten, Norr om byn.
Jocke och Rob gick med hund. Messi hittade åt ett spår av en ensam älg som hon drog iväg efter. Efter lite nystande och tapp så blev det plötsligt upptag och ståndskall. En exalterad husse smög in i hopp om älg, men ack vilken onödigt anspänning när det visade sig vara en tjäder. Inga älgar skjutna men vad gör det när metrologerna utlovar finväder imorgon. Såtens höjdpunkt var ändå när undertecknad fick se en skymt av Iprenmannen Simon Selin Nilsson på den magiska myren på Storbränna.
- Roberth Moström.
Måndag: Nine eleven, ett mörkt historisk datum, men trots det så trängde solen undan ruskvädret. Halvklart och 12 grader.
Dagens såt, Morka.
Jocke, Blom och Erik gick med hund. Teddy tog tämligen omgående upp ko och kalv i brånan. Gångståndet gick mot vinden tvärs genom såten ner mot sjön och odlingen. Där satt Roland i tornet och fick se sig överlistad av älgar som valde att gå längs sjökapten för att smita ut. Ekipaget fortsatte längs hela sjökanten och in i Lia där de andra Träskjägarna satt utposterade. Kon och kalven lufsade förbi Gunder och vidare ner mot Skoträsk där de simmade över sjön. Erik hämtade Teddy och gjorde omtag längre ut på brånan. Två skott ekade strax och Warren Gavin hade skjutit en stor ko. Det visade sig senare att kon hade med sig en kalv som var kvar i såten. Simon och Blom omposterade och Jocke släppte på sin hund som omgående hittade kalven, som på väldigt långt håll sprang förbi Simon. Jakten avbröts och vapnen plundrades. Då passade kalven på att tassa förbi Simon på nära håll som höll på att packa ihop som bäst. Kon flåddes av och Kenneth och Simon sitter, så vitt jag vet, fortfarande och lockar på kalven i de djupa skogarna.
- Roberth Moström.
Tisdag:Dag 4: 12 september. Ihållande regn och 13 grader.
Första såten, Norrbränna.
Kennet och Rob gick med dogsen. Kojdag skulle många kalla denna dag vädermässigt. Men Eriks tappra jägare möttes upp glada i hågen 06.00. Ja inte riktigt alla. Jocke och Blom fick ett wake up call 06.05 efter att ha gjort Malå by night. Men efter rallykörning mellan Vindelgransele och Tväråträsk så hann de ut på pass lagom till jaktstart. Nobsen Messi tog upp en vuxen älg ovanför Assars hus nästan direkt efter släpp. Det blev ett gångstånd i rasande tempo genom såten i riktning mot storstenen där Dennis Fjällström postade. Men den listiga kon anade ugglor i mossen och gjorde helomvändning och ställde ner mot vägen. Messi släppte efter en stund och räckte över stafettpinnen till Nalle som gjorde comeback efter ett kirurgiskt ingrepp. Nalle låg tätt på kon som rusade över vägen där Blom fick lyfta på hatten.
Andra såten, Hästkläpplandet.
Blom och Rob gick med unghundarna Sture och Messi. Blom drog Joakim Brobergs nitlott och fick gå längs Stormyrbäcken. Sveriges riktiga motsvarighet till Mangroveträsk och riktigt tunggått. Blom utlovade en hämnd på nästa vildsvinsjakt I Småland. Månde Jocke bäva! Jakten började lugnt utan några heta älgkontakter. När undertecknad korsat stormyren på väg mot plöjningen så skymtar jag ko och kalv på väg över samma myr ca 400 meter längre ner. Tar stöd mot en myrtall och osäkrar. Ställdes där inför ett dilemma. Ta ett vanskligt skott och kanske, med lite tur, träffa kalven, vilket hade varit bra för unghundarna att jobba vidare med. Eller låta de trava in i plöjningen och gå på spåren. Det blev det senare och då anslöt Sture sig till oss. Unghundarna var måttligt intresserade av älgspåren till en början, men efter ett kort samkväm bestämde sig den graciösa östsibiriska laikan och nobsen Messi att tillsammans ta upp jakten på älgarna. De drog efter spåret men fick aldrig riktig kontakt med kon och kalven som förmodligen gick över vägen. Trötta hundar och genomdränkta jägare bestämde sig för en vilo- och styckardag imorgon.
- Roberth Moström.
Onsdag: Styckade de två skjutna älgarna och passade på att ta en vilodag från jakten.
Torsdag: Sjätte dagen, den 14/9, visade sig bli en jaktdag där allting hände. Vi kallar det ketchupjakten. Magiskt väder. Halvklart, 13 grader och svag nordanvind.
Dagens såt, Storområdet.
Jocke, Blom och Kennet luftade hund. Allt började lugnt och stilla innan Ymers grova skall vittnade om upptag nedom Vistarmyrvägen mot Grönområdet. Älgen sneddade ner mot fiskarvägen och förmodligen vidare över Juktån. Sedan ljöd otaliga skott inersti bombmyra. Krister Nilsson sköt en ko som var ovanligt stadig på benen och behövde en liten kastvind för att tippa omkull. Strax efter ekade ytterligare skott från trakrorvägen och plankan. Där satt Dennis med sin bättre hälft samt hund och blev överumplade bakom ryggen av ko och kalv som kom smygandes från Nölbrånan. Snabba skott och saken var älgbiff! Med tanke på Dennis Fjällström generösa inställning till lillebror förra året så kändes detta extra skönt förmodar man. Jocke var återigen med i matchen med Ymer efter utflykten med första älgen. Upptag på hygget mot grönområdet som bar iväg mot pallen på Vistarmyra där Warren Gavin satt. Den listiga älgen kände av den Nya Zeeländske jägarn och vinklade ut mot Sadelia. Efter denna lyckosamma jakt så längtade både hundar och jägare efter en välförtjänt lunch. Då kom intet ont anande oxe, ko och kalv trippandes rakt i knäet på undertecknads pass. Tjur och kalv sköts, kon stod med bredsidan mot och undrade varför inte det small igen. Hon lufsade lugnt vidare mot Juktån och kommer förhoppningsvis tillbaks med tvillingkalvar nästa år. 5 älgar i samma såt hör inte till vanligheterna i det svårjagade Tväråträsklandet. En dag att minnas och berätta om för framtidens jägare. Ps. Det händer ibland att jägare glömmer slutstycket hemma. Ingen nämnd, ingen glömd!
- Roberth Moström.
Fredag: På den sjunde dagen skapades kalvjakt. Typiskt aprilväder med ömsom regn, ömsom sol.
Dagens såt, Morka - Brånan - Franssons.
"Erik let the dogs out". Teddy, Nalle, Sture, Messi och Ymer fick alla förtroendet. Morka - Brånan - Franssons ringades in. Hundarna fick fart på flera älgar. Sven Månsson fick lyfta på hatten för en majestätisk oxe vid Stormyrbäcken och Jocke spanade in ko och kalv som travade över myren vid Toträsket. Ymer var alertare än husse och hängde på och ställde älgarna i Nölbrånan. Efter en lunch i buan vid dammen omgrupperade gänget runt ståndskallet. Först ut var internationella insatsstyrkan som intog posterna kupolen och pallen på Getingmyra. Sen marscherade nationella styrkan ut efter Fiskarvägen och runt grönområdet. Generalerna Erik och Micke samt furirerna Krister och Robban skötte jaktledningen från buan. Efter ett par påsmygningar av Jocke så lyckades dock kon och kalven smita ut vid restaurangen och vidare in i blind-Emmas område. Fin avslutning på den första jaktveckan.
- Roberth Moström.Gunders Jaktlag
Lördag: Daniel Gradin sköt en kalv på gångstånd i Granträskbyn. "Det är alltid roligt att skjuta älg första dagen!"
Söndag: Skjutit en kviga.
Måndag: Fredrik sköt en tjur, en 5-taggare.
Tisdag: Inga älgar skjutna idag, istället blev det jakttornsbygge.
Onsdag: En kviga skjuten.
Torsdag: Jakt på förmiddagen men inga älgar skjutna. Eftermiddagen ägnades åt styckning.
Fredag: Hans Gradin sköt en kviga.


Tillbaka
ingegerd

Ingegerd

emil

Emil

tony

Tony

martin

Martin

dennis

Dennis

krister

Krister

daniel

Daniel