Tväråträsk

- Bjurbäcksbyn

facebook
W3.CSS
Startsida Evenemang Galleri Hembygdsföreningen Historier Jakt

Första älgjaktveckan 2018

Bjurlidens jaktlag börjar jaga måndag 3/9 medan de andra två lagen, precis som förra året, skjuter på jakten en vecka. Eriks- och Martins (f.d. Gunders) jaktlag börjar alltså jaga lördag 8/9.

Bjurlidens Jaktlag
Måndag 3/9: Vi samlades kl 6.00 på morgonen. Det skulle bli varmt fram på dagen så vi bestämde att bara jaga på förmiddagen. Mats Linder (Södra Blattnicksele) fick skjuta sin första älg, en fjoling på 143kg.
- Mikael Nilsson
Tisdag: Inga älgar skjutna idag! Men några sprang ut, ko med kalv på två ställen och en vuxen som passerade en passare. Vi har också haft en björn in i vårat område med en hund från Jaktportalen, två som såg björnen. I morgon ny dag, nya möjligheter!
- Mikael Nilsson
Onsdag: Idag skjöts en liten tjur på 165kg + en kalv. Toni Karlsson (Södra Blattnicksele) sköt tjuren och Olle Borgström (Blattnicksele) kalven. Tonis hund kom med båda, men olika upptag.
- Mikael Nilsson
Torsdag: Ingen jakt idag. Istället styckning, fiske, veterinärbesök och annat. Imorgon blir det nya tag!
Fredag: Vi jagade i Bjurliden. Tonis hund började skälla på ko och kalv. Han höll på hela förmiddagen. Dålig vind, tog tid, gick undan och till slut sköt han en kalv. Jax fortsätter med ko till kl 14.00 då fick han tag på den. Vi tänkte ta ett kort svep ”jakttur” efter och helt plötsligt sprang det älg överallt. Folke sköt en 14-taggare efter Olles unghund. Sven sköt på en älgko som gick undan sen sköt Anders den klart, det var en stor ko 211kg, tjuren 236kg. En lyckad jaktdag.
- Mikael Nilsson
Lördag: Inga älgar hemma idag. Endast tillgång till en hund. Hunden sprang ut ur området, troligen jagade han björn istället.Eriks Jaktlag
Lördag 8/9: Så var då 2018 års älgjakt igång. För andra året framskjuten premiär till lördag vilket än så länge känns skönt med tanke på den gångna veckans värmebölja. Premiären bjöd på magiskt väder. Nollgradig temperatur vid samling och de ivriga jägarna lommade ut över dimmhöljda marker och myrar.
Första såten, Rattjänn och Rävaberget.
Rattjänn och Rävaberget ringades in och Blom samt Jocke gick med hundar. Sture hittade tämligen omgående spår efter en älg som brakade förbi Kennet och vidare till Dennis som kliniskt fick skjuta en udda åttataggare med ett välriktat skott. Slaktvikten landade på ca 230 kg om inte undertecknad minns fel.
Andra såten, Morka.
Erik och Kennet luftade gråhundarna där Teddy fick fart på ko och kalv. Den smarta kon ställde dock av kalven och det hela rann ut i "myren". Jaktledarn avbröt klokt nog dagens jakt efter det, kl 14, för att jägarna skulle ha gott om tid för att pudra näsor och knyta slipsar inför kvällens Älgfest. PS. Micke Gradin utlovade att även bära fluga.
- Roberth Moström
Söndag: Söndag den andra jaktdagen. Mulet och hyfsad behaglig temperatur på 13-14 grader.
Första såten, Granåsen/Muggås.
Granåsen/Muggås stod på morgonmenyn där Erik, Blom och Jocke släppte sina hundar. Den sistnämndas hund tog upp och ståndade älg relativt tidigt i Granåsen och fick självaste Mats Halvarsson att bli ett nervvrak där han postade i Tranehaschen. Jocke smög på ståndet men ko och kalv gick loss och styrde kosan mot Storstenstjänn. Där satt Roland som bjöds på en riktig underhållning när kalven kappsimmade med hunden över till andra sidan. När kalven klev upp så tryckte Roland av och nu hänger den på tork i slakthuset.
Andra såten, Lia.
Andra svängen jagades Lia. Robban och Kennet gick med hundar och hittade inte ett spår av älg. Kan vara så att alla längtade hem till valvakan och den spänning den kommer bära i sitt sköte.
- Roberth Moström
Måndag: Måndag tredje jaktdagen. Gråväder med 13 grader och stadig vind.
Första såten, Svartskogen/Tornområdet/Granträskbacken.
Vi rullade till Granträsk och inledde med en storsåt, Svartskogen/Tornområdet/Granträskbacken. Blom, Jocke och Erik gick med hundar. Laikan Sture lyfte en älg som gick ut över Joelsmyra. Strax därefter hittade han nytt villebråd vid granträsksjön som det blev en väldig fart på. Tyvärr var det en skock renar som Sture motionerade några varv i såten. Inga andra älgkontakter i det annars säkra området.
Andra såten, Granträskbyn.
Efter en lång lunch i buan så jagades Granträskbyn. Kennet och Robban gick med hundar. Otroligt gott om skogsfågel i år vilket sätter griller i huvudet på Messi. Efter lite stök med en orrkull reste hon en älg som skenade ifrån den kortbente nobsen och ut ur såten. Inga fler älgar hemma och var i världen håller alla älgar hus?! Den gladaste jägaren idag blev ändå Sven som efter gediget detektivarbete lyckades hitta sin bortsprungna jacka från gårdagen.
- Roberth Moström
Tisdag: Tisdag och fjärde jaktdagen.
Första såten, Tågbräntet.
Tågbräntet ringades in och två hundekipage bestående av Jocke och Erik knatade in i skogen och älgtörstande passare var ivriga på att höra ljuv musik. Ymer drog igång konserten och gångståndet gick mot den ivrigaste jägaren av oss alla, Emelia. Emelia satt med Carro i parabolen och de fick avnjuta en ståtlig ko med kalv passera över myren. Tyvärr på lite för långt håll och för mycket fart på älgarna som travade ut ur såten och vidare till Martins gäng som fick skjuta kon och kalven.
Andra såten, Morka.
Andra såten jagade vi av Morka igen. Inga älgar hemma och imorgon blir det styckardag samt ladda inför rond två och storoxarna.
- Roberth Moström
Onsdag: Styckardag idag, ingen jakt!
Torsdag:Torsdag och jaktdag fem. 12 grader och halvklart väder. För andra året på raken hade Eriks jaktlag en supertorsdag när allt hände.
Dagens såt, Muggås/Granåsen.
Muggås/Granåsen jagades och Kennet, Jocke och Blom gick med hundar. Ymer tog ganska omgående upp och ett rungande gångstånd rörde sig sakta mot Eriks pass i Muggås. Där stod också snipern Kennet som lyckades få iväg ett skott som tog en aning långt "bak" men var tillräckligt för att däcka en enorm ko. Den vägdes in i slakteriet på 257 kg och är förmodligen den största ko som skjutits i Träsket på senare tid. Jakten pausades och Jocke började sin vandring till slaktet för att hämta hunden. När han skulle ta sig över Granträskbäcken så startade han en episk tsunamivåg som nästan svepte Erik och Caroline av sina stolar. Efter den häftiga strapatsen släppte återigen Jocke Ymer, som för dagen var glödhet, och genast blev det nytt upptag. Gångståndet rörde sig ner mot där Sven och Robban postade men när älgen fick människovittring i mulen så började den skena. Undertecknad gjorde ett försök att genskjuta älgen men var några sekunder för sent ute och skymtade ändalykten på kon som dundrade ut över sockenlinjen. Ymer hängde dock på och efter en stor lov ner mot Öresund kom ekipaget in i såten igen där Jocke fick avsluta på vägen vid Samuelsson gamla skifte. Under tiden Ymer jobbade med kon hade Hans Gradins hund gått in med en oxe I vår såt. En oxe som diskret försökte tassa förbi Sven som satt och passade vid storsten. Tre knallar ekade och så fick Sven äntligen skjuta sin drömälg efter 16-års slit. Det är något speciellt med torsdagar ändå!
- Roberth Moström
Fredag: Svartskogen/Tornområdet/Granträskbacken jagades på morgonen. Jocke sköt en kviga. Granträskbyn blev eftermiddagssåten. Inga älgar hemma.Martins Jaktlag (f.d. Gunders)
Lördag 8/9: Haft igång älg men inget skjutet.
Söndag: Vi fick inget idag heller. Vi hade närkontakt med ko och kalv men dom klarade sig.
- Daniel Gradin
Måndag: Skjutit en tjur.
Tisdag: Skjutit ko och kalv.
Onsdag: Inget skjutet.
Torsdag: Fredrik skjöt en kalv.
Fredag: Inget skjutet.


Tillbaka
mats

Mats

toni

Toni

toni1

Toni

folke

Folke

anders

Anders

dennis

Dennis

sven

Sven

kennet

Kennet