Tväråträsk

- Bjurbäcksbyn

facebook
W3.CSS
Startsida Evenemang Galleri Hembygdsföreningen Historier Jakt

Första älgjaktveckan 2019

Bjurlidens jaktlag börjar jaga måndag 2/9 medan de andra två lagen skjuter på jakten en vecka. Eriks- och Martins jaktlag börjar alltså jaga lördag 7/9.

Bjurlidens Jaktlag
Måndag 2/9: Inga skjutna men två kalv-ekipage sedda och två olika kor eller kvigor sedda men ingen av dom gick skjuta på.
- Mikael Nilsson
Tisdag: Inget skjutet idag! Ett upptag där tre älgar sprang ut, två vuxna och en kalv. På eftermiddagen gick en ko och en kalv ut ur såten och det hanns ej att skjutas på. Bra väder i alla fall, -0.5 på morgonen och sol!
- Mikael Nilsson
Onsdag: Vi har skjutit idag! Olle en 6-taggare på 205kg. Mats Linder skjöt en kalv och Toni Karlsson skjöt en kalv. Det var från två olika grupper. Många observationer, 10st! Bra väder med sol och minusgrader på morgonen. Jaktfri dag i morgon.
- Mikael Nilsson
Torsdag: Ingen jakt idag!
Fredag: Inget skjutet idag. Vi hade igång två tjurar, ena gick ut mot jägarliden och den andra tjuren klarade sig också. Det var även en ko med kalv i farten men de blev inte skjutna.
- Mikael Nilsson
Lördag: Kalle Karlsson fick skjuta 6-taggare vid Stortallen.Eriks Jaktlag
Lördag 7/9: Så var jakten äntligen igång! Dagens såt blev Morka. Erik, Jocke och Blom gick med varsin hund. Väldigt tyst och dött i skogen, enda spänningen var Simon och Albins färd över surmyrn i Hästkläpplandet. Det såg ut som något ur en tecknad film när Simon tömde sina stövlar på vatten. Endast ett såt blev jagat idag då älgfest stundas.
Söndag: Trots en väldigt skeptisk Joakim Broberg ringades Franssons in. "Lika bra att få det överstökat för i år" tyckte Jocke. Jocke och Blom gick med hund. Det dröjde inte länge innan båda hundarna hittade älg, till synes efter samma spår. Med Sture i täten bar det av mot saltsten där Dennis postade. Pang! så låg det en kviga hos Dennis. Jockes hund vek av spåret och det verkade vara ännu en älg i området. En stor tjur som passerade Sven på för långt avstånd och sedan lyckades smita ut med en simtur över Bjurbäcken. Efter lunch vid slakteriet jagades Norrbränna. Joakim som ville lufta valpen Basse valde att sitta avsides vid Kofare istället. Kennet och Roberth gick med hund. Rätt snabbt hittade Teddy ko och kalv. Kennet hade inte möjlighet att skjuta och så bar det iväg ut ur det inringade området, rakt mot Kofare där Jocke satt. Älgarna lyckades dock smita förbi. Kennet släppte Teddy igen och det tog bara några minuter innan han hittade spår efter ett vuxet djur. Älgen hade passerat Roberths spår och det verkade vara påväg mot rågången och passarna där. Teddy släppte och troligtvis tog sig älgen ut ur området mellan passarna. Nya tag imorgon!
Måndag: Storområdet postas in. Jocke, Kennet och Blom går med hundar. Jockes hund sätter omgående fart på ko och kalv som passerar Erik innan de går över gränsen mot Sadeliden. Jocke bestämmer sig för att släppa hund nr 2 och strax efter han har kopplat lös så drar tiken igång en vuxen älg. Älgen springer över en väg där Jocke får syn på den. Drevet fortsätter mot Erik men även denna gång går det över gränsen mot Sadeliden. Bloms hund börjar jobba med älg och strax efter smäller det hos Martin som får en hel drös med älgar i pass, kvar blev en ko. Bloms hund Sture följer efter och ställer med hjälp av en hund från det andra jaktlaget en ensammen kalv i hästkläppen. Efter överläggande med jaktledare Erik så smyger Blom in på ståndet, medan han smyger så försöker en ko med kalv smita ut över Juktån där Simon får älgarna i pass, tre smällar senare så ligger en fin tjurkalv på myren. Blom har under en lång ansmygning kommit inom räckhåll på den ensamma kalven och får även avsluta med ett välplacerat skott. Kennets hund Teddy har efter ett besök på grannmarken kommit tillbaka och söker förfullt inne i området. Det dröjer inte länge förrän Kennet misstänker att det är älg på gång och att det rör sig mot Dennis. Dennis som skjutit älg dagen före visar återigen var skåpet ska stå och skjuter en pinntjur som kommit i pass. Teddy och Kennet fortsätter vidare mot traktorvägen där ett gäng postare sitter. Kennet får syn på ko och kalv som sätter fart och passerar Sven som sitter vid plankan. Älgarna går ur området och jakten avslutas. Fyra älgar; ko, pinntjur och två fina kalvar på 68 resp 71 kg. Med denna uttdelning och med så många älgar på benen kan man inte annat än att vara nöjd.
- Simon Selin Nilsson
Tisdag: Efter måndagens storslam så ringade vi in brånan, hästkläpplandet och blind-Emmas. Blom, Jocke och Robban gick med hundar. Det tog inte många minuter innan två skott ekade i skogen. Laikan Sture drev en fin oxe i famnen på husse Blom som fick fälla sin andra älg för året. Nobsen Messi hade det tufft med det rikliga fågelbeståndet och skällde tjäder på löpande band. Ymer fick tag på ko och kalv i hästkläpparna som gick över myren och ut vid sjunollan. Erik och det yngre gardet ombesörjde att dra fram oxen som låg blött till. Andra såten jagade vi norr om byn. Erik och Jocke släppte hund. Tiken fick efter ett tag upp ko och kalv som gick ut över rån till Råstrand mellan Simon och Kennet. Kalven hängdes dock av och gick pratandes i närheten av Simon som med sin sammetsstämma försökte imitera en förstående kärleksfull älgko. Kalven visade sig dock vara för smart för att gå på det enkla tricket. Trötta men nöjda jägare bestämde sig för att ta vilodag imorgon onsdag.
- Roberth Moström
Onsdag:
Torsdag:
Fredag:Martins Jaktlag
Lördag 7/9: Inget skjutet idag!
Söndag: Inget skjutet idag!
Måndag: Martin Karlsson skjöt en kalv.
Tisdag:
Onsdag:
Torsdag:
Fredag:


Tillbaka
olle

Olle

kalle

Kalle

dennis

Dennis

simon

Simon

dennis

Dennis