Tväråträsk

- Bjurbäcksbyn

facebook
W3.CSS
Startsida Evenemang Galleri Hembygdsföreningen Historier Jakt

Första älgjaktveckan 2020

Bjurlidens jaktlag börjar jaga måndag 7/9 medan de andra två lagen skjuter på jakten en vecka. Eriks- och Martins jaktlag börjar alltså jaga lördag 12/9.

Bjurlidens Jaktlag
Måndag 7/9: Älgjakten 2020 startade med en fin morgon, bra väder och höga förväntningar. Hundarna fick tag på älg men de gick ut ur området i olika riktningar. En kalv blev dock skjuten av Olle. Även på eftermiddagen smet älg ut och första dagen blev det bara en kalv. Vi får se om det lyckas med något imorgon.
- Mikael Nilsson
Tisdag: Så kom tisdag, dag två av vår jaktvecka. Lite regn på morgonen men dagen blev lyckad. Philip, ny jägare i laget, fick skjuta sin första älg under sin första älgjakt. Det var en fin 14-taggare. Efter det så smet en älg ut på morgonen som Olles hund gick med. På eftermiddagen blev det två upptag där älg nr. ett och två gick ut, en tjur gick ut söderut och nästa älg gick norrut ur området. Dagen slutade med Philips fina 14-taggare.
- Mikael Nilsson
Onsdag: Det var bra väder och vi jagade med tre hundar. Jax fick tag på älg uppe på Fäboliden, det var en stor älg. Hunden for med älgen som vek för varje postare som den närmade sig, den fick vind som låg på. Efter tre undanmanövrar av älgen så gled den ur postarkedjan. Emil som gick med Jax gensköt och lockade till sig hunden vid Jägarliden, han såg då att det var en fin 12-taggare som gick över. Efter det tog han om i svepet. Efter en stund började Olles hund skälla och snart var även Jax där. Det var en kalv som inte kom undan. Den hade brutit ett ben så vi fick ta bort den som okänlig som mat.
- Mikael Nilsson
Torsdag: Ingen jakt idag, istället lediga för andra aktiviteter som att plocka bär, fiska, shoppa och laga mat.
Fredag: Vi vaknade till en strålande morgon i dag också. Jakt i Bjurliden där vi gick med två hundar, Tonis Jax och Olles östsibiriska laika Ecco. Det tog inte lång stund så fick Jax tag på älg. Vi hade tre älgar igång varav en hundarna var tillsammans på. Det var två tjurar modell stora som gick på samma passare vid olika tillfällen. Den första kom han inte åt att skjuta då det gick så fort. Nästa älg kom båda hundarna med men då fick passkytten en lastbil bakom älgen på 20m, någon kom på att köra några gruslass. Totalt sågs tre olika tjurar modell stor och två som följdes samt en ko med kalv. Inget skott på någon. Kan va lite otur!
- Mikael Nilsson
Lördag: Jakt kring Fäboliden. Lite duggregn på morgonen med lite dimma. En fin jaktdag. Blev som vanligt, ett bra slut. Hundarna som var Evelinas Knut och Tonis Jax fick tag i älg direkt i morgonen. De följde och det var gångstånd i bland, tillslut drog det i väg. Den ena älgen kom till mig, en fin tjur på ca 180kg matälg. Det andra upptaget som gick ett varv runt innan de drog till Folke som passade mot Granselevägen och Jägarliden. Fram kom en fin 12taggare som han fällde. Sammantaget har vi haft en strålande jaktvecka med bra väder, mycket älg (inget svep som varit tomt) och väldigt trevligt. Jag får hälsa och tacka våra jägare och vänner för en fin vecka där vi har sett mycket älg och haft skoj.
- Mikael NilssonEriks Jaktlag
Lördag 12/9: Coronajakten 2020. Det har varit ett besynnerligt år i Covid-19:s spår. Anders Tegnell gav dock Träskjägarna tumme upp att bedriva älgjakt dock med några restriktioner.... En kvigas avstånd mellan jägare. Tvätta händerna ofta. Munskydd eller gasmask på.
Såt 1. Granträskbyn.
Klart till halvklart väder och 12 plusgrader. Älgpremiären gick av stapeln i Granträskbyn. Blom, Jocke och Oscar gick med hundar i en älgtom såt. Skön morgon dock där det enda som stack ut var några grekiska bärplockare som började prata om någon träningsmatch i hockey.
Såt 2. Granträskbacken/Tornområdet.
Samma hundkarlar som på morgonen. Lugnt och stilla i gassande sol och ovanligt mycket ohyra. Plötsligt utbrister Sven på radion att han haft ko med kalv på besök nedersti traktorvägen mot Lycksmyra. De hade kommit smygande med Bloms laika hack i häl. Vi får hoppas på bättre älglycka imorgon.
- Roberth Moström
Söndag: Växlande molnighet och frisk till hård vind. +12 C. Tågbränte med nölbrånan slogs in och samma hundgubbar som dagen innan släppte sina hundar. Premiär dock för Jockes Ymer som vilat sig i form och tog upp en oxe direkt vid släpp. Oxen gick iväg mot Sadelia, snodde om och gick tillbaks mot upptagsplatsen. Där stod Ymers stolta husse och fick lägga ner 5 taggaren. Jakten avbröts men Ymer ville annat. Tog upp ko och kalv som gjorde en lov och sprang rakt på Jocke som fick skjuta årets första kalv. Grattis till dubbeln Jocke, som firades flott av Blom med småländska kräftor.
- Roberth Moström
Måndag: Samma väderförutsättningar som igår. Nytt för dagen var att Hedman gästspelade med hund.
Såt 1. Granåsen/Muggås
Efter personligt rekord av Simon för att ta sig till sneladun började jakten. Ganska snart bröts tystnaden av ett skott. En darrande stämma ropade på radion att han skjutit på en liten tjur. Tystnad råder innan en betydligt gladare Jesper meddelar att oxen ligger. Kort därefter har Ymer upptag i Granåsen. Ekipaget drar förbi Warren och vidare mot Storstenstjänn. Där i riset står Blom och hinner få iväg ett skott på en kalv. Väl framme vid den döda kalven fick den glada smålänningen en överraskning av kon som var på väg tillbaks för att hämta sin kalv.
Såt 2. Norr om byn.
Jocke och Hedman gick med hund. Lugnt och inga älgar hemma. Ända till jakten avbröts och Sven stötte iväg ett vuxet djur som stod och tryckte vid hans pass. Nya tag imorgon!
Tisdag: Samma väder håller i sig och Morka skulle jagas, gånger två skulle det visa sig. Hedman och Jocke gick med hundar och det var stilla lungt. Direktör Fjällström kunde inte närvara, så Micke var jaktbas för dagen och blåste av jakten när såten var genomjagad. Passkyttarna plockade ihop sina grejer och började lämna sina pass, men då ville Ymer annat. Ett rungande ståndskall ljöd strax intill passlinjen mot Toträsk. Ståndet gick lös och ko och kalv springer över traktorvägen där Warren släppte ett skott på kalven, men älgarna fortsatte upp mot träsket. Kon och kalven började simma över i tron att skaka av sig sin plågoande Ymer, men ack vad de bedrog sig. Han simmade efter och på andra sidan stod Oskar som hade sprungit för att genskjuta de simmande älgarna. Ett skott small, men älgarna valde att gå ner i Träsket igen för att simma tillbaks, med Ymer hack i häl igen. Eftersök gjordes på båda skottplatserna, men inget blod hittades. Stekpannorna åkte fram och det beslutades att återigen jaga samma såt. Kenneth, Oskar och Simon gick med hundar. En valpsargad Messi fick ett upptag och en ko (eller kviga) sprang förbi Simon på nära håll, men han valde att avstå skott för att vänta in eventuell kalv. Messi matade på i ett rungande stånd och Simon smög på, kanske var det kalven. När han var nära inpå ståndet drog en tjädertupp iväg.
- Roberth Moström
Onsdag: Ingen jakt idag, lediga i regnet.
Torsdag: Efter regn kommer solsken som bekant. Ett riktigt bra drönarväder som Sven sa. Martins lag har haft storslam under veckan, som varit ovanligt älgrik, och har jagat klart. Då fick vi äran att jaga på hela området och vi slog in en såt deluxe. Svartskogen och grönområdet. Daniel Gradin hade med sig en jämthundschampion, Rento, från Hälsingland, som söker nytt hem i Tväråträsk. Simon var intresserad och ville provjaga med hunden. Hedman, Blom och Jocke släppte också sina hundar denna fina morgon. Rento rev i och kom i ett mäktigt gångstånd förbi Simon som fick skjuta en ko. Ymer och Hedmans hund begav sig bort mot slaktet och vi var många som var oroliga för Simon med 3 st äldre hanhundar vid kon, men det löste han med bravur. Efter urtagning så fortsatte jakten. Det visade sig att kon hade ställt av kalven vid upptag, men Rento hittade snabbt upp den och puttade ut den till Warren som fick skuta den. Hans glädjevrål ekade ända ner till Juktån. Grattis Warren! Misstänker att Simon kommer ligga sömnlös inatt inför dilemmat att behålla sin nyfunna vän Rento.
- Roberth Moström
Fredag:Martins Jaktlag
Lördag 12/9: Bert-Ingvar sköt en 4-taggare.
Söndag: Martin sköt en ko i Morka och Tomas sköt en kviga inne på Franssons.
Måndag: Skjutit två vuxna djur och en kalv.
Tisdag: Daniel Gradin sköt en 4-taggare efter hunden Rento på gångstånd på förmiddagen. På eftermiddagen sköts en ko. Martins lag har nu skjutit fullt och avbryter årets jakt.


Tillbaka
philip

Philip

mikael

Mikael

folke

Folke

jocke

Jocke

simon

Simon