NextPrev

Mikael Gradin

  
Jag är född och uppvuxen i Tväråträsk och jag föddes då 1963. Min familj bestod av min far och mor Josef och Vivan Gradin samt min syster Anita. När jag var liten spenderades det mycket tid utomhus. Vintertid var det skridskor och hockey på sjön och pulka och skidor i Tjärdalsbacken. På somrarna spelade vi tennis, fotboll, friidrott osv. Jag gick skola i nio år och då gick jag ettan och tvåan i Råstrand, trean till sexan i Gargnäs och sedan sjuan till nian i Sorsele. Efter skolan började jag jobba direkt. Från början var jag målarlärling hos pappa. Han startade Gradins Måleri någon gång på 40-talet och sedan tog jag över 1996. Mestadels jobbar jag i Sorsele och Sorsele kommun. Anledningen till att jag stannat kvar i Tväråträsk är väl på grund av jobbet och sådant.

Jag är delägare av en sommarstuga ”yterst i byn”. Den delar jag med min mor, syster, hennes man och barn. Stugan sattes upp 1973 och har sedan dess genomgått en del förändringar. Stommen var en gammal huggarkoja från Storstenstjärn. Vi har byggt ut och ändrat en hel del samt satt upp ett båthus som blivit bastu och relax. Finaste platsen i hela byn. Dessutom är jag ägare av det gamla kapellet (kapellmästare) i byn så det brukar jag hyra ut till älgjägare, vänner och familj när det behövs.

Jag är vice ordförande i Tväråträsk Hembygdsförening där jag också fungerar som materialförvaltare och delvis festfixare. Inom föreningen hjälper jag till vid alla evenemang och aktiviteter.

Skoter är ett stort intresse och jag är vice ordförande i bygdens skoterförening, Råsavänoto. Jag har jagat sedan jag var 18 år. Älgjakten är ett stort intresse. Första och största älgen var en 15-taggare och den sköt jag 1994. Nu jagar jag i ”Eriks jaktlag” här i byn.

Jag tycker att det är synd att vi blir mindre och mindre folk här i byn, det är tråkigt att se. Annars tycker jag sammanhållningen i byn är väldigt bra och det är roligt att både ung och gammal kan umgås, det är rätt unikt. Tväråträsk är ju trots allt bästa platsen på jorden!